Kuchnia molekularna – technologia w gastronomii

Nowy trend kulinarny nazywany “molekularną kuchnią” został uznany za najbardziej ekscytujący rozwój w gastronomii. Taka kuchnia oferuje swoim klientom fałszywy kawior z alginianu sodowego, spaghetti z warzyw i lody instant zamrożone przy użyciu płynnego azotu.

Co to jest gastronomia molekularna? 

Zacznę od rozróżnienia gotowania i gastronomi. Gotowanie jest przygotowywaniem jedzenia, gastronomia to wiedza o odżywianiu. W gruncie rzeczy nie dotyczy to jedzenia żywności, ani przygotowywania luksusowych potraw – takich jak tournedos Rossini, canard a l’orange lub homara orientale – ale raczej zrozumieniu jedzenia. A dla bardziej ograniczonej “gastronomii molekularnej”, kuchnia molekularna to jest chemia i fizyka przygotowująca każde danie: na przykład majonez staje się jędrny a soufflé pęcznieje..
Gastronomia molekularna nazywana jest również kuchnią kreatywną. Jej celem jest uzyskanie czystych smaków najprzeróżniejszymi sposobami oraz nietypowymi zestawieniami np. kawior osiągnięty z owocowego soku za pomocą sferyfikacji.

Zalety kuchni molekularnej

W pierwszej kolejności zaletą jest nietuzinkowy wygląd potrawy, która przygotowana w tej formie wyróżnia się swym designem na talerzu. Kreatywność powstania jest również zaletą tej kuchni. Każdy twórca kreatywnie używa swej chemiczno-fizycznej wiedzy by uzyskać molekularny produkt. Zaletą jest także dietetyczność takiej potrawy z racji użycia nie wielkiej ilości nietypowego elementu dania w posiłku.

Stosowane techniki:

Ciekły azot i suchy lód, dekonstrukcja, emulgacja, sferyfikacja, żelowanie, sous vide oraz inne.
Gastronomia molekularna jest nową nauką.  Jeśli będziemy mogli wykorzystać wiedzę zdobytą podczas przygotowywania potraw, możemy znaleźć nowe sposoby na bardziej apetyczne jedzenie, możemy przekonać więcej osób do gotowania lepszych potraw, a także możemy przekonać społeczeństwo do uznania jedzenia za przyjemność, a nie konieczność.

Więcej artykułów dotyczących nowych technologii wytwarzania znajdziesz na stronie http://maniak-technologiczny.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *